Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна: кошторис та закупівлі

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна: кошторис та закупівлі

На науково-дослідні роботи, технічні розробки, підготовку наукових кадрів та на виконання державних цільових програм кошторисом передбачено 30 млн. 701 тис. грн., з яких 29 млн. 892 тис. грн. складає загальний фонд ХНУ ім. Каразіна. Спеціальний фонд вищевказаного призначення складає 809 тис. грн.

Варто зазначити, що всього 20 тис. грн. із спеціального фонду буде витрачено на капітальні трасферти на придбання обладання та предметів довгострокового користування.
dodatok-1

Для підготовки кадрів вищим навчальним закладом прописано 407 млн. 285 тис. грн..

З них 195 млн. 380 тис. грн. складає загальний фонд, а 211 млн. 905 тис. грн. – спеціальний. Основними джерелами наповнення спеціального фонду є плата за навчання на контрактній основі, кошти отримані від господарської діяльності. Найменше інституту державного управління заробляє на оренді приміщень та реальзації майна.

 

dodatok-5

Поточні видатки 2016 року складають 381 млн. 285 тис. грн., більша частина яких фінансується загальним фондом. Капітальні видатки передбачені за рахунок спеціального фонду в розмірі 26 млн. грн.

dodatok-7

 

Детальнішу інформацію стосовно видатків Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна на 2016 рік надає план використання бюджетних коштів.

Більше половини поточних видатків складає заробітна плата та нарахування на оплату праці, а саме 208 млн. 668 тис. 800 грн.. Тягар витрат на зарплату майже порівну поділяють між собою загальний та спеціальний фонд. На обладання та інвентар закладено більше 83 млн. грн.. Загальні витрати на комунальні послуги складають 50 млн. 749 тис. 760 грн.. Оплата за тепло складає 29 млн. 459 тис. 580 грн., а на електроенергію буде витрачено більше 15 млн 151 тис. 20 грн.

 

Соціальне забезпечення повністю фінансується із загального фонду. Річний об’єм стипендій складає 54 млн. 100 тис. 450 грн.

Інші поточні видатки складають 572 тис. грн.

dodatok-8

 

Капітальні видатки повністю фінанасуються спеціальним фондом навчального закладу і майже в повному обсязі підуть на капітальні ремонтні роботи. Капітальний ремонт житлового фонду профінансований на 5 млн. грн.. Ремонт інших об’єктів коштуватиме платникам податків 12 млн. грн.

dodatok-2

dodatok-3

Проаналізувавши вищенаведені цифри можна зробити висновок, що в Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна дуже суттєвий бюджет. Варто зазначити, що сума всіх поточних видатків зазначених у плані використання бюджетних коштів значно перевищує загальну видаткову частину і становить 397 млн. 2 тис. 60 грн.

Таким чином у ХНУ ім. Каразіна вимальовується дірка у кошторисі розміром у 15 млн. 717 тис. 60 грн.

Проблеми в сфері державних закупівель теж присутні  у відомого харківскього вишу. Стандартний набір зловживань та порушень в сфері державних закупівель не обійшов дану установу осторонь.

Пропоную вашій увазі коротенький аналіз закупівлі проведеної ХНУ ім. Каразіна в цьому році.

 

Наприкінці лютого 2016 року Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна провів переговорну процедуру закупівлі природного газу.  Про це повідомляє «Вісник державних закупівель».

 

Постачальником замовленого товару було обрано Товариство з обмеженою відповідальністю «Харківгаз Збут», з яким уклали п’ять договорів від 29 лютого 2016 року загальною вартістю 1 млн. 707 тис. 813 грн..

 

За умовами договорів ТОВ «Харківгаз Збут» мав поставити природній газ для навчальних корпусів та лабораторії (39300м3), ботанічного саду (143000м3), лабораторії геолого-розвідувальної справи та геофізики (4000м3), лабораторії екології водних організмів (4000м3) за ціною 8 тис. 974,3 грн./м3. Для гуртожитків, яким постачальник мав надати 45500м3 природного газу акцепт було визначено менший – 7 тис. 188 грн./м3.

dodatok-4

 

Варто зазначити, що акцептована вартість газу значно дорожча за ринкову. Примітним є той факт, що приблизно в той самий період ТОВ «Харківгаз Збут» стала постачальником природного газу для Комунальної установи Липецький психоневрологічний інтернат Харківської облдержадміністрації. Вартість газу, яка була визначена в договорі між сторонами складає 7 тис. 686 грн./м3.

 

Подібні ситуації з абсолютно різними цінами в один період від фірми «Харківгаз Збут» вже траплялися.

http://politanalityk.com/blogs/na-kharkivshchyni-kupuiut-haz-u-odniiei-firmy-ale-za-absoliutno-riznymy-tsinamy.html

 

Простий математичний розрахунок вказує на те, що на закупівлі природного газу Харківським національним університетом імені В.Н. Каразіна державний бюджет втратив більше 245 тис. грн.

 

Як повідомляє сайт «Наші гроші» ТОВ «Харківгаз Збут» належить кіпрським офшорам і ТОВ «Ласфано Україна», яке пов’язують чи то з Фірташем, чи то з Льовочкіним. Також фірма є одним із найголовніших постачальників природного газу за завищеними цінами в регіоні.

http://nashigroshi.org/2016/02/12/najdorozhchyj-haz-na-tenderah-tsoho-roku-u-oblhaziv-firtasha/

 

Подібні випадки не поодинокі. Абсолютна більшість закупівель різного роду енергоносіїв, будь то природний газ, бензин, дизельне паливо, проводяться вищими навчальними закладами України за завищеними цінами. Невід’ємною складовою таких закупівель є цілий ряд суттєвих порушень, які також впливають на результат закупівлі. Особливо помітними порушення є у конкурсних торгах, так званих тендерах.

Закупівлі Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна нажаль не є винятком.

 

 

 

Немає коментарів

Написати коментар