Молодорухівці Лубен провели толоку на ставку

Молодорухівці Лубен провели толоку на ставку

Толока на Завадщанському ставку в Лубнах, 27.04.2019

27 квітня 2019 року, в передпасхальну суботу, лубенські молодорухівці зіініціювали на Завадщанському ставку толоку. До прибирання на водоймі долучились місцеві активісти.
Мета заходу – привернути увагу до екологічних проблем. Тримати тему Завадщанської водойми актуальною допомагають регулярні акції, які відбуваються за активної участі місцевого осередку ВГО «Молодий Народний Рух».
«Історія почалась ще у 2016-му, – розповідає керівник осередку Максим Паляниця. Тоді проблему забруднення ставка підняла місцева активістка Олеся Прокопенко. За її ініціативою організували масове очищення водойми за допомогою особливих мікроорганізмів. Пізніше провели чистку монаху – колодязю, через який надлишкова вода витікає зі ставка».
Величезною проблемою для екосистеми стають стічні води, які скидаються в струмки, а потім потрапляють в став. З ближніх будинків мешканці також відводять каналізації прямо до водойми.
«Спільно з працівниками муніципальної поліції у 2016 році виявляли факти незаконного відведення каналізації. Проводили профілактичну роботу з населенням. Складали навіть протоколи. Але це дало лише тимчасовий ефект,» – говорить Максим Паляниця.
Гостроти питанню додає також те, що дамба на ставку починає потрохи приходити в несправність. Нижче від водойми розташована вулиця із жилими будинками. Половина землі під ставом знаходиться в межах міської ради, інша – в підпорядкуванні лісництва. Паспорта на водний об’єкт немає, а дамба по документації міської ради рахується як грунтова дорога.
Численними листами до мерії вдалося лише добитися побудови системи водовідведення із ближніх вулиць. І якби не місцеві жителі, які випадково потрапили на водойму під час її будівництва і скоригували процес, всі стічні води з вулиць потрапляли б безпосередньо до водойми.
«Ситуація із Завадщанськимо ставком – одиничний випадок, який демонструє системність екологічних проблем. Наша ціль – порядок в екологічній політиці міста. Наша мета – екологічний добробут громади», – резюмує Максим Паляниця.

Прес-служба Лубенського осередку
ВГО «Молодий Народний Рух»

Немає коментарів

Написати коментар