Роздуми про освіту. Америка – Україна

Роздуми про освіту. Америка – Україна

КравченкоPKEpfdJRgМолодорухівка Катерина Кравченко рік провела в Сполучених Штатах Америки. Публікуємо її враження про вищу освіту в США.

Якщо ви цікавитеся вартістю освіти за кордоном, гортаючи сторінки в інтернеті, не знайдете дорожчої за американську. Рік навчання в середньостатистичному університеті коштує 20 000 доларів. А якщо ви не зовсім середньостатистична людина, – підемо далі: Массачусетський технологічний інститут, Єльський університет, Прінстонський університет, Стенфордський університет, Гарвардський університет: 36 000 – 43 000 дол. за рік. Це космічні суми для більшості американців, не кажучи вже про українців. Хоча у виняткових випадках університет може взяти на себе частину витрат або й потурбується про все повністю.
То чому ж ці знання такі дорогі? Давайте поміркуємо про таку недоступність освіти. Добре це чи погонано? Наприклад, мій друг, навчаючись в університеті, що за престижністю дорівнює нашому ПТУ, тільки за книжки на один навчальний рік заплатив стільки ж, як два роки навчання в “Українському Массачусеті” – в КПІ.
То що ж роблять американці? – Беруть кредити на дуже вигідних умовах, потім виплачують десяток років, влаштувавшись на роботу після університету. При чому працювати починають паралельно з навчанням, не рідко – на кількох роботах. Так, це правда! Тинятися по університету, закриваючи всі борги в останній день, ще й не працюючи при цьому? -Ні, такого там немає. Бо дуже дороге задоволення, та й американці – люди зовсім не ліниві. До слова, вони взагалі звикли жити в кредит. Машини, будинки, навіть смартфони. А потім отримують купу різних рахунків щомісячно. Так що знайомі кадри з американських фільмів, де люди сидять за столом, заваленим рахунками – дійсність.
Особисто знаю десятки людей, котрі закінчили школу і далі не пішли вчитися. Є серед них і успішні – чудові керівники. Це в США – норма. Взагалі в Америці, з-поміж всього, дуже розвинений аграрний сектор і машинобудування – ці дві галузі достатньо трудомісткі і потребують значно більше фізичної праці, ніж розумової. Щоб крутити кермо вантажопідйомника чи натискувати кнопку на обладнанні 5 років вчитися? Навіщо? Заводи там освіти не вимагають.
Та коли ти вже вступив до університету за матеріальними умовами, якістю освіти, рекреаційними комплексами, ставленням викладачів, здається мені, студентам американських ВУЗів може позаздрити студент будь-якої країни світу.
Мій товариш – випускник університету історичного напрямку, американець, такого мені про історію України нарозповідав, що й, впевнена, далеко не кожен українець знає. І про ГУЛАГ, і про те, скільки Сталін українців знищив, і козаки як одягалися знає.
Формально Україна – одна з найосвіченіших націй на Землі, і займає третє місце. Але без серйозного скорочення бюджетних місць та підвищення вартості навчання,якісної світи в нас не може бути з об’єктивних причин.

Катерина Кравченко для mnr.in.ua

Немає коментарів

Написати коментар