У Василькові у купальську ніч дівчата плели вінки

У Василькові у купальську ніч дівчата плели вінки

В ніч на 7 липня за традицією в Україні відзначається свято Івана Купала. На березі Стугни учасники Молодого Народного Руху влаштували святкування Івана Купала. Ця ніч передусім важлива для всіх незаміжніх дівчат та неодружених хлопців.

Про особливості святкування цього свята молоді міста розповідали учасники ГО Молодий Народний Рух. Дівчата організації підготували майстер-клас із плетіння купальських вінків, а хлопці забезпечили дружню атмосферу. Охочих навчитися плести вінки з польових квітів виявилось чимало. На початку плели вінки маленькі дівчатка разом із матусями, до них приєдналися незаміжні дівчата, а згодом вінки почали плести навіть хлопці. Після майстер-класу всі дівчата вирушили ближче до води. Поклавши віночки із запаленими свічками на воду, дівчата намагались якнайдужче відштовхнути їх, щоб на протилежному березі водойми їх спіймали неодружені хлопці. Після цього молодь вирушила до вогнища, де вже заварювали трав’яний чай. Святкування продовжилось піснями, танцями, хороводами та іграми. Голова міського осередку МНР О.Смашний розповідає, що мінімальними зусиллями вдалося влаштувати святкування, задоволення від якого отримали всі:

– Ідея провести це свято виникла раптово. Члени нашої організації додали максимум гарного настрою, щоб кожен запам’ятав цю ніч. Завдяки цьому гулянню ми познайомили нашу молодь з купальськими традиціями, а відтак – про них знатимуть. Васильківська молодь дуже цікавиться своїм корінням, їм цікаво брати участь у подібних культурних заходах. Ми довели, що свято може бути без алкоголю та наркотиків. Варто мати лише щирі наміри та прекрасний настрій.

Насамкінець святкового вечора кожен подякував організаторам за прекрасний час, проведений на берегах Стугни.

Катерина Манжура

Немає коментарів

Написати коментар