#Злий_лісотехнік про студенстький профком

#Злий_лісотехнік про студенстький профком

У нашого сайту з’явився новий дописувач:  #Злий_лісотехнік – студент Національного лісотехнічного університету.

Публікуємо його першу статтю.

“Пам`ятаєте той срач ,який розгорнувся з приводу того ,що студентські ради нашого універу нічого не роблять для покращення побуту студентів і т. д? Вони і справді нічого не роблять))

Але є ще одна організація, яка нічого не робить, хоча має для цього бюджет і повноваження .Її назва –«профком» ( в миру –   Первинна профспілкова організація студентів та аспірантів(ППОС) НЛТУ ).

Основними цілями профспілкової організаціями (згідно з даними з вищенаведеного посилання) є:

— захист прав та інтересів студентства;
— соціальна допомога спілчанам;
— організація дозвілля, відпочинку та оздоровлення членів організації;
— підтримка, пропаганда та розвиток фізкультури і спорту в університеті;
— культурно-просвітницька та виховна робота у студентському середовищі.

У принципі ці цілі однакові для усіх профспілок. Однак, є дуже цікаві речі, які стосуються, як профспілок взагалі ,так і ППОС Лісотеху зокрема.

Якось гортаючи новинну стрічку і натрапив на дуже цікаву статтю. Її написав студент КПІ. В ній він дуже цікаво розповів про кампанію, яка розгорнулась навколо прийняття законопроекту № 3474 «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Для більш адекватного сприйняття нижчевикладеного раджу прочитати дану статтю. Думаю, багато хто вже бачив в інтернеті хештеги на зразок #Профспілки_Боротьба_за_Україну або протилежний йому #чисті_виші #так3474. Це все відлуння боротьби між студентськими самоврядними організаціями(які підтримують законопроект 3474) та профспілками. Поправки до закону (їх АЖ 2)вимагають :

1)змусити студентські профспілки публікувати фінансову та іншу звітність;

2)студентську профспілку може очолювати лише особа, яка навчається(студент).

Розглянемо дані поправки на прикладі НЛТУ . Немало студентів НЛТУ  можуть пригадати випадок ,коли на 1 курсі їм запропонували підписатись під документом ,згідно з яким 1% стипендії ,перераховувався на профком , мотивуючи це тим ,що мовляв інакше студент не зможе претендувати на пільгову путівку за 10% вартості (у табір «Лісотехнік»).Окей. Тоді чому б не опублікувати фінансову звітність? Стільки прийшло ,потратили на те,те,і ще це. Це була б достойна відповідь на всі звинувачення. Тим більше сума є солідна.

Візьмемо до прикладу Інститут екологічної економіки і менеджменту (ІЕЕМ). За статистикою опублікованою на сайті інституту  на бюджетній формі навчання навчаються 425 осіб. Стандартна стипендія- 822 гривні,підвищена -922 гривні. Візьмемо за основу просту стипендію. Злий лісотехнік не знає чи всі студенти підписували цей договір ,тому бере за основу половину від бюджетників ІЕЕМ -250 чоловік. Округлимо суму платежу до 8 гривень .Отримаємо мінімум 4000 грн в місяць ,48000 гривень в рік. І це лише один інститут ,і мінімальна сума.

статистUJy-4LU

Окрім того профком має й  інші джерела фінансування, зокрема спецфонд університету. Фінансовий стан спецфонду невідомий, однак враховуючи хронічне недофінансування він не є надто хорошим. Однак «копійка до копійки».

Підвівши активи, підведемо і пасив. На що витрачаються ці гроші? “Осінь” і “Весна” Лісотехніки? Тут більше запитань ніж відповідей. Чому «Галактика»,а не «Пікасо» чи «Койот» (нічні клуби), які хоча б розташовані у Львові і значно дешевші? Допустимо залишок грошей тратиться на підтримку малозабезпечених і т.д .Окей де звіт? Це все таки наші гроші.

Щодо голови. Головою ППОС НЛТУ є Ігор Григорович Гайдук. Офіційної інформації про нього дуже мало. Однак на сайті кафедри екологічної економіки  злому лісотехніку вдалось знайти у графі «Випуск 2000 року» прізвище Гайдук Ігор Григорович. Віднімемо від 2000 -22 роки ,отримаємо 1978 рік народження .Явно не студент. Профспілка СТУДЕНТСЬКА. Не відчуваєте когнітивний дисонанс? Як розповіли злому лісотехніку студенти старших курсів останні вибори відбулись не то у 2014 ,не то у 2015 році. Ніяких публікацій на сайті ,чи у групах НЛТУУ НЕ БУЛО. Хто вибирав ,за якими правилами,на який термін ?Не зрозуміло. Так само не вдалось знайти ніяких статутних документів ППОС НЛТУ.

Як розповіли ті ж студенти –старшокурсники,головою профкому Гайдук став у 1998 році .Це відповідь на питання : «Чи зможе студент ефективно керувати профспілкою?».

Природно виникає ще ряд запитань. Зокрема : «Чи не пов`язана відсутність звіту профкому, з постійним бажанням Гайдука залишатись на посту голови профспілки де він працює на ВОЛОНТЕРСЬКИХ засадах?» ”

#Злий лісотехнік.

Немає коментарів

Написати коментар