Андрій Рибалко: Громадянська освіта VS національно-патріотичне виховання

Андрій Рибалко: Громадянська освіта VS національно-патріотичне виховання

У 2014 році влада нарешті усвідомила, що однією з причин війни стала відсутність в українців спільного бачення минулого та усвідомлення спільної відповідальності за майбутнє України. Свідомість старшого покоління змінити важче. Але є молодь, з якою можна і треба працювати. Було створено Відділ національно-патріотичного виховання в Мінмолоді, поступово створюються відповідні відділи в областях та районах. Указом Президента була затверджена Стратегія національно-патріотичного виховання. Справа зрушила з мертвої точки.
У Європі теж є відповідна сфера державної політики. Зазвичай її називають «громадянською освітою». От тільки проблеми та пріоритети у кожній державі різні. У когось міграція і права меншин, а у когось – протидія сепаратизму та опір збройній агресії. Але у наш же тренд «євро». Від «євроремонтів» до «євробазарів». І на цій хвилі ОБСЄ (те ж саме підсліпувате ОБСЄ, яке часто не помічає російських військ на Донбасі) хоче протягнути через Гройсмана Розпорядження про затвердження плану заходів з громадянської освіти на 2017-2021 роки.

Звісно, у цьому плані заходів є і правильні речі. Але коли державна машина почне працювати мультикультуралізм, а не на об’єднання суспільства на засадах української ідентичності, то до наших пострадянських проблем додадуться ще і європейські.

Також важливо, хто саме буде проводити навчання із прав людини. Немає нічого поганого у правах, але я бачу загрозу, що цю тему осідлають троцькісти та культурні марксисти. Ще не забулося, як представники Фонду Бьойля у 2014 році розказували про мирні зібрання на Донбасі та громадянські права сепарів. Також значний розкол в українському суспільстві викличуть спроби запровадити в школах якісь уроки про особливі права ЛГТБ і т.п.

Громадянська освіта звісно потрібна. Але в наших умовах це має стати компонентом національно-патріотичного виховання. А не навпаки. Тому вважаю, що підписання розпорядження про громадянську освіту у нинішньому вигляді є передчасним. Потрібне широке обговорення із залученням державних органів та громадських організацій, які працюють у сфері національно-патріотичного виховання.

Андрій Рибалко, голова ВГО “Молодий Народний Рух”

Немає коментарів

Написати коментар