На Черкащині відбувся вже 6-й Ше.Фест

На Черкащині відбувся вже 6-й Ше.Фест

Близько 10 тисяч відвідувачів із різних куточків України об’єдналися навколо ідей, написаних майже 200 років тому. “Під вільним небом!” – саме під таким лозунгом 17 та 18 серпня 2019 р. на батьківщині Тараса Шевченка, у селі Моринці, що на Черкащині вшосте відбувся мистецький фестиваль «Ше.Fest».

Подія вже стала традиційною для Черкащини і тішить своєю багатогранністю. Адже вдень та навіть вночі для відвідувачів фестивалю працювали 10 локацій.

“Саме цього року ми отримали шалену підтримку як від громадськості, так і від спонсорів і це стало поштовхом до проведення шостого фестивалю. Ми зрозуміли, що Ше.Fest потрібен не лише нам: сам Всесвіт потребує його існування! Ми вдячні за підтримку всім, хто допоміг зробити свято для відвідувачів і самого Тараса Григоровича”, – коментує очільник фестивалю Дмитро Колоша.

Учасниками музичної сцени фестивалю цьогоріч стали такі гурти, як ТАРТАК, KARNA, ВІЙ, Go-A, САД, ШПИЛЯСТІ КОБЗАРІ та Віктор Пашник, а ведучими вже традиційно були улюбленці публіки Юрій Шивала та Олександр Висоцький.

“Надзвичайно дружня та крута публіка на Черкащині. Вона неймовірно тепло і дружньо приймає артистів Ше.Fest’у! Це дуже важливо, адже учасники музичної сцени привозять особливу програму на фестиваль, кожен артист готує пісню на слова Тараса Шевченка. Організаторів фестивалю завжди тішить реакція публіки, і саме на вечірній сцені стає зрозуміло, скільки людей приїхало: приємно вразило вщент забите фестивальне поле. Наша публіка особлива, адже подія відбувається без алкоголю – з тверезими думками і чистим серцем вони зустрічають нашу вечірню музичну програму і сприймають її дуже щиро та відверто”, – коментує виступи музичної сцени засновниця фестивалю та координатор сцени Юлія Капшученко-Шумейко.

Не обійшлося й без музичних виступів: настрій галявині дарували гурти «Сонце в кишені», «July 8», «Супер 8», заслужена артистка України Руслана Лоцман та Київський академічний ансамбль української музики “ДНІПРО”. Окрім того, саме тут відбувся поетичний Ше.Батл, перемогу в якому отримав кропивчанин Максим Бричка. А на традиційному благодійному Ше.Аукціоні картин вдалося виручити кошти на лікування Соломії Босько, а саме 8100,00 грн. Нагадуємо, жінка страждає онкозахворюванням, втратила чоловіка в зоні АТО, а її син має аутизм.

Одна із важливих локацій фестивалю є Художня галявина, адже Тарас Шевченко на фестивалі – художник. “Цьогоріч, як ніколи галявину Художників заполонило безліч цікавих майстер-класів. Ми ледь встигали наповнювати столики необхідними матеріалами та готувати їх для діяльності – так стрімко вони один за одним проходили”, – розповідає координатор галявина Хелена Вишневська. На цій локації відбулося безліч цікавих івентів: акварельний, пастельний та акриловий живопис, виготовлення 3D листівок, розмальовка-антистрес, виготовлення витинанок, розпис еко-торбинок, арт терапія в супроводі кваліфікованого психолога для всіх охочих, малювання на вологому жатому папері, мехенді (розпис хною на руках), виготовлення браслетів зі скляних намистинок та підвісок, виготовлення ляльок-мотанок, вишивання стрічками, інтерактивна міжмузейна локація від представниць КЗК “Дніпропетровський художній музей” ДОР та КЗ “Художньо-меморіальний музей І.Ю. Рєпіна” ХОР (меморі, пазли, гра “створи портрет з елементів”, розмальовки, мистецько-поетичні пророцтва за мотивами поезії Шевченка), малювання картини на папері фарбами з використанням шаблонів (козак Мамай, кінь, рослини); паралельно з цим – розмова про народні картини і поезію, демонстрація репродукцій народних картин з колекції Дніпропетровського художнього музеюпрезентація-розповідь про взаємовідносини двох українських геніїв Шевченка і Рєпіна, малювання ілюстрацій до віршів Т.Г. Шевченка.

“Ше.Fest та галявина Художників – це не лише зосередження цікавих людей, подій та вражень, але й традиційно – допомога людині, яка цього потребує. Це стає можливим завдяки майстер-класам, благодійному розпродажу та аукціону виробів хенд-мейд. На долю нашої підопічної Соломії Босько випало випробування одне за одним, від смерті чоловіка до боротьби з раком і, між тим, виховання дитини з аутизмом. Щороку відвідувачі радо й у великій кількості підтримують усі наші ініціативи, і це вкотре доводить, що галявина Художників рухається у правильному напрямку”, – ділиться думками Хелена Вишневська.

На Дитячій галявині відбувалися майстер-класи з володіння шаблею та списом від дитячої студії козацьких бойових мистецтв “Герць”, майстер-класи з дитячого малюнку, володіння батогом, інтерактиви та руханки. Діти брали участь у конкурсі декламування віршів Тараса Шевченка, за що отримували від фестивалю цінні подарунки та відзнаки.

“Дитяча галявина цього року була оновлена, оснащена музичним супроводом, мікрофонами, з дітками працювали професійні ведучі дитячий свят. Наші маленькі друзі з 12-ї до 18-ї могли взяти участь у різноманітних актракціях: конкурс читання віршів Шевченка, майстер-класи з володіння шаблею, рухливі естафети та танці під запальну українську музику, бої мішками на солом’яних тюках. А ще  вчились сортувати сміття в ігровій формі та отримували подарунки, мали змогу поспілкуватись зі справжніми козенятами та сфотографуватись з ними”, – розповідає координатор Дитячої галявина Антоніна Висоцька.

Новинкою ШеФест цьогоріч стали патріотичні ігри Ше.Games, участь в змаганнях взяло чотири команди – від волонтерів, села Моринці, міста Звенигородки та Черкас. Першість взяла команда із села Моринці, яка отримала подарунки від спонсора фестивалю ТМ “Олком”. “Ше.Games – патріотичні ігри для молоді на підтримку здорового способу життя. Ми вперше провели подібний івент в рамках мистецького Фестивалю, щоб активна молодь відчула переваги активного відпочинку над примітивним розпиттям спиртного, щоб працюючи в командах юнаки і дівчата зрозуміли цінність співпраці і силу командної роботи. Цей експеримент нам більш ніж вдався. Ігри зібрали увагу великої кількості глядачів і повністю захопили учасників змагань, тому наступного року ми зробимо їх по справжньому масштабними і видовищними”, – коментує режисер фестивалю Олександр Висоцький.

Музична сцена фестивалю відкривалась найбільшою картою України, яка складається з цитат Тараса Шевченка. Інсталяцію до локації винесли волонтери. Цитатами карту наповнювали відвідувачі фестивалю ще в 2018 році. Ця інсталяція символізує те, що ми усі різні, але нас об’єднує Тарас Шевченко, коментують організатори.

Окрім того, на усіх охочих чекали екскурсії меморіальним музеєм в с. Шевченкове та Моринці, майстер-класи з хенд-мейду, виставка народних майстрів та художників. Великим попитом користувались фотозони фестивалю, які оформила декоратор Ше.Фест Ольга Бутковська. Кожен охочий міг стати земляком Шевченка на два дні, оселившись на території наметового містечка у Моринцях.

Моринська сільська громада частувала відвідувачів улюбленою стравою Тараса Шевченка – борщем з карасями. Біля мальовничої локації в центрі села Моринці борщ варили в чудовій компанії місцевих народних колективів.

Захід  організований ВГО “Молодий Народний Рух” за підтримки Міністерства молоді та спорту України та Черкаської обласної державної адміністрації, Черкаської обласної ради, а також завдяки небайдужим українцям, які підтримали фестиваль на краудфандинговій платформі “Спільнокошт”.

Немає коментарів

Написати коментар